ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ
 
Ο Ελληνικός Ποιμενικός – τσοπανόσκυλο είναι ένας μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους σκύλος. Έχει συμπαγές σώμα και μεγάλη δύναμη που τον καθιστά άξιο υπερασπιστή του χώρου ή του αφεντικού του (ή του κοπαδιού από επιτήδεια αρπακτικά). Το κρανίο του είναι ογκώδες και το ρύγχος βαθύ και ανοιχτό. Τα αυτιά του είναι πεσμένα στα πλάγια της κεφαλής, τα μάγουλα ελαφρώς πλαδαρά, ενώ οι σιαγώνες του σχηματίζουν δάγκωμα ψαλιδιού. Τα μάτια του έχουν ωοειδές σχήμα με χρώμα συνήθως καστανό ή μαύρο. Το δέρμα του είναι παχύ με πλούσιο τρίχωμα. Ο θώρακας είναι ανοιχτός δίνοντας την εντύπωση και αποδεικνύοντας συνάμα την δύναμη της φυλής. Η ουρά είναι παχιά στη βάση της και με πλούσιο τρίχωμα, σπανίως θα συναντήσουμε κομμένες ουρές σε Ελληνικό Ποιμενικό – τσοπανόσκυλο. Το τρίχωμα είναι διπλό και αποτελείται από το κοντό εσωτερικό και το μακρύ εξωτερικό. Τα χρώματα που συνήθως θα το συναντήσετε είναι το καφέ, το μαύρο, το γκρι και το λευκό.
Ιστορία
Η ιστορία του Ελληνικού Ποιμενικού ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν και φημολογείται ότι προέρχεται από τον Αρχαίο Ελληνικό Μολοσσό. Ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποίησε αυτόν τον σκύλο στις εκστρατείες του, ο Πύρρος Βασιλιάς της Ηπείρου, ενώ ο Πλάτωνας και ο ποιητής Οππιανός κάνουν λόγο για τα χαρίσματά του αλλά και το θάρρος του. Η φυλή με την πάροδο των χρόνων έφθινε και μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες παραλίγο να εξαφανιστεί. Η δράση της οργάνωσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έσωσε από τον αφανισμό αυτή την θαυμάσια φυλή, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναπαραγωγής – εκτροφής και διάθεσης. Επίσης από το 2000 ιδρύθηκε ο Όμιλος Φίλων Ελληνικού Ποιμενικού (Ο.Φ.Ε.Π.) με αποστολή τη διάσωση και την διατήρηση της φυλής.
Υγεία
Ο Ελληνικός Ποιμενικός – τσοπανόσκυλο γενικά είναι μια φυλή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και δεν αντιμετωπίζει χρόνιες νόσους. Ωστόσο ο έλεγχος του κτηνιάτρου είναι πάντα σημαντικός.
Περιποίηση
Το τρίχωμα του Ελληνικού Ποιμενικού είναι διπλό και πυκνό. Λόγω του ότι ο σκύλος συνήθως μένει υπαίθρια τις περισσότερες αν όχι όλες της ώρες της ημέρας και λόγω των δραστηριοτήτων του, ένα συχνό χτένισμα για να αποβάλετε τα χόρτα και τα μικρά ξυλαράκια που τυχών έχουν μπλεχτεί στο τρίχωμά του είναι αυτό που χρειάζεται. Τα αυτιά χρειάζονται συχνό καθαρισμό για να απομακρυνθεί η σκόνη και οι νεκρές τρίχες που πιθανόν να βρίσκονται στο εσωτερικό. Τα δόντια χρειάζονται έλεγχο και βούρτσισμα ανά διαστήματα.
Άσκηση
Η άσκηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή του σκύλου εφόσον κιόλας έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη φυλή. Αν η αυλή σας είναι μικρή είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός Ελληνικού Ποιμενικού. Μισή ώρα την ημέρα τουλάχιστον από δραστηριότητες σε ένα πάρκο ή ένας μεγάλος περίπατος είναι ικανοποιητικό. Δεν θα πρέπει να παραμεληθεί καθώς μπορεί να εκδηλώσει μια περίεργη συμπεριφορά, συνήθως γαυγίζοντας υπερβολικά.
Εκπαίδευση
Για να εκπαιδεύσετε έναν Ελληνικό Ποιμενικό – τσοπανόσκυλο πρέπει να είστε σίγουροι ότι ανάμεσα στην δυαδική σας αγέλη, εσείς έχετε τον έλεγχο. Είναι θεμιτό όμως να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή για να έχετε σίγουρα αποτελέσματα. Η θετική μέθοδος θα βοηθήσει καθ’ ότι η φυλή έχει ένα ανεξάρτητο χαρακτήρα που η τιμωρία θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλετε. Η ηγετική σας θέση, η θετική εκπαίδευση, η πρόωρη κοινωνικοποίηση και οι πολλές επαναλήψεις είναι το κλειδί για να μπορέσετε να ελέγξετε τον σκύλο σας και να αποκτήσετε μια δυνατή και ισορροπημένη σχέση. 
Χαρακτήρας
Σκληρός, επιφυλακτικός, αποτραβηγμένος, σιωπηλός, αδιάφθορος, εξαιρετικά ανεκτικός με τα παιδιά και το κοπάδι του, αλλά αμείλικτος εάν απειληθεί, κυριαρχικός, άφοβος, χωρίς δειλία ή νευρικότητα, αλλά με εκρηκτικές επιδείξεις δύναμης. Τραχύς κατά περίπτωση, με έντονο ένστικτο περιφρούρησης και επαγρύπνησης, αμύνεται της περιοχής του με αυτοθυσία και είναι ικανός για σκληρή εργασία με τις ελάχιστες απαιτήσεις. Ο Ελληνικός ποιμενικός – τσοπανόσκυλο έχει υψηλό αίσθημα ευθύνης, σεβασμό προς τον κύριό του (συνήθως μόνο ένα άτομο), έντονη ιεραρχία και συνεργατικότητα στα πλαίσια προστασίας της αγέλης. Είναι υπομονετικός, δραστήριος, πείσμων, ανεξάρτητος και υπερήφανος, ολιγαρκής και με ανεξάντλητα αποθέματα φυσικής και ψυχικής αντοχής.
Συμπεριφορά
Ο περήφανος αυτός σκύλος αποτελεί έναν ικανό φύλακα κοπαδιών, αφεντικού και χώρου. Δυναμικός, έξυπνος, τολμηρός, άφοβος, είναι ιδιαίτερα φιλικός με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του αλλά επιφυλακτικός και κάπως… ακατάδεκτος με τους ξένους – του αρέσει να κρατά αποστάσεις. Δώστε του χώρο και χρόνο μέχρι να σας εμπιστευθεί και, καλύτερα μην τον πιέζετε να σας συμπαθήσει (εσάς και τους σκύλους σας), αν δεν είναι ακόμα έτοιμος.
Χαρακτηριστικά
Επιβλητικός, ογκώδης, εξαιρετικά δυνατός και ακατάβλητος σκύλος, άγρυπνος φύλακας, με έντονο ένστικτο προστασίας της αγέλης του και επίμονη προσήλωση στο καθήκον. Ο Ελληνικός ποιμενικός – τσοπανόσκυλο αγέρωχος, δεν υποτάσσεται σε άτομα που δεν κερδίζουν δίκαια τον σεβασμό και την υπακοή του και έχει μια ανεξάρτητη πλευρά, απαραίτητη σ' έναν ποιμενικό που χρειάζεται να ενεργεί με πρωτοβουλία και να εργάζεται μόνος, χωρίς επιτήρηση και καθοδήγηση, σε δυσμενείς συνθήκες και με συχνή απειλή από επίφοβους φυσικούς εχθρούς και ζωοκλέφτες. Όταν υπερβεί κανείς το όριο ανοχής του, γίνεται αμείλικτα επιθετικός. Συνομήλικοι ώριμοι αρσενικοί δεν συμβιώνουν αρμονικά, ενώ κάθε απρόσκλητη είσοδος στον χώρο του Ελληνικού Ποιμενικού χωρίς τη συγκατάθεση του κυρίου του (όταν είναι παρών) θα αντιμετωπιστεί με τρομακτική επιθετικότητα και πανουργία, αντάξια του προαιώνιου εχθρού του, του λύκου. Το παχύ τρίχωμα, το δυνατό ρύγχος, ο μυώδης λαιμός και ο ισχυρός σκελετός του χαρίζουν απρόσβλητη προστασία και τον χειμώνα συχνά αναπαύεται μισοθαμμένος στο χιόνι, σε συνθήκες παγετού. Εξαιρετικά αξιόπιστος με το κοπάδι, τα οικόσιτα ζώα, αλλά και τα παιδιά της οικογένειας του, είναι απρόβλεπτος με τους ξένους και η εκπαίδευσή του σε καθήκοντα σωματοφυλακής είναι δυνητικά επικίνδυνη.
Αντενδείξεις
Κάθε ακατάλληλος χειρισμός και επιπολαιότητα μπορούν να εξωθήσουν τον Ελληνικό Ποιμενικό – τσοπανόσκυλο σε βίαιες αντιδράσεις. Του είναι απαραίτητη η ελευθερία και οι άπλετοι χώροι, ενώ η απομόνωση και το δέσιμο θα τον κάνουν καταστρεπτικό και προκλητικό. Ο ισορροπημένος ποιμενικός σκύλος δεν επιτίθεται αν δεν προκληθεί - και το να προκαλεί κανείς έναν τέτοιο σκύλο δεν είναι απλά ηλίθιο, αλλά επιπλέον σαφώς ανεύθυνο και στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοκαταστροφικό...
Συνήθειες – Διατροφή
Ο Ελληνικός ποιμενικός – τσοπανόσκυλο, ανήκει στις μεγαλόσωμες φυλές σκύλων και μπορεί να ζήσει από 8-16 χρόνια. Ζει πολύ άνετα σε περιβάλλον με χαμηλές θερμοκρασίες, και μπορεί να αντέξει για ώρες το βάδισμα στο χιόνι. Αντίθετα, του είναι δύσκολη η διαβίωση σε θερμά κλίματα ή στην πόλη. Ως σκύλος εργασίας, έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση και εκτόνωση, κάτι που εξασφαλίζεται από τη διαβίωσή του κοντά σε κοπάδι. Μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις και δεν κουράζεται εύκολα, ενώ είναι πάντα σε επαγρύπνηση για την προστασία του κοπαδιού ή του αφεντικού ή του χώρου που φυλάσσει. Θα πρέπει πάντα να του εξασφαλίζεται προστασία από το κρύο ή τη ζέστη, με την κατασκευή κατάλληλου καταλύματος, άφθονο νερό και τροφή. Η διατροφή του πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ενώ πρέπει να του εξασφαλίζει και την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της εργασίας του. 
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ…
Έχει τρίχωμα πυκνό, με διπλό μανδύα για να προστατεύεται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες των ορεινών περιοχών
Διαθέτει άριστη όσφρηση, όραση και ακοή που σε συνδυασμό με τη διάπλαση και τον χαρακτήρα του τον καθιστά ιδανικό σκύλο φύλαξης
Στον ποιμενικό χαρακτήρα του ζώου διακρίνεται η ανεξαρτησία δράσης, η υψηλή αίσθηση του ζωτικού χώρου, το έντονα αναπτυγμένο ένστικτο προστασίας στο κοπάδι, η επιθετικότητα προς τα άγρια ζώα, το θάρρος, η πίστη στην ομάδα και η αφοσίωση
Ένας από τους προγόνους του σκύλου, ονομάζεται ‘Αρκουδόσκυλο’ και εξέλιξή του είναι η σημερινή αρκούδα
Ο λύκος, χρησιμοποιεί τη μέθοδο του αντιπερισπασμού για να επιτεθεί σε ένα κοπάδι. Ο Ελληνικός Ποιμενικός, δεν παραπλανάται, και δεν εγκαταλείπει το κοπάδι, με αποτέλεσμα να ‘δυσκολεύει’ τα άγρια ζώα
Ο Ελληνικός Ποιμενικός – τσοπανόσκυλο αποτελεί φυλή υπό εξαφάνιση
Είναι μύθος ότι όταν κόβουμε τα αυτιά του Ελληνικού Ποιμενικού ακούει καλύτερα. Το κόψιμο των αυτιών και της ουράς στους σκύλους αποτελεί επίπονο ακρωτηριασμό δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως σκοπό, και απαγορεύεται αυστηρά από την νομοθεσία
 
Σωματικά χαρακτηριστικά
Ύψος: κυμαίνεται από 0,65μ. έως 0,75μ.
Μήκος: λίγο μεγαλύτερο από το ύψος
Βάρος: 40 έως 55 κιλά
Κεφάλι: το πλάτος του είναι ίσο με το μήκος και φτάνει τα 16 έως 17 εκατοστά
Αναλογία ρύγχους προς το μήκος του κρανίου: 2:3
Κυνόδοντες: ιδιαίτερα ανεπτυγμένοι και γνάθοι που κλείνουν σε δάγκωμα ψαλίδας
Μάτια: μέτρια σε μέγεθος, αμυγδαλωτά και σκουρόχρωμα. Βλέμμα ήρεμο, διεισδυτικό και σοβαρό
Αφτιά: τριγωνικά, μετρίου μεγέθους, πέφτουν ομαλά και ακουμπούν στα μάγουλα
Σώμα: ισχυρό με καλή μυική ανάπτυξη και φαρδιά ράχη
Πόδια: μυώδη με ισχυρά οστά που επιτρέπουν φαρδύ διασκελισμό
Λαιμός: ισχυρός και φαρδύς
Ουρά: μακριά ή μέτρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ουρά λείπει
Τρίχωμα: πυκνό, κοντό ή μακρύ. Τα αρσενικά έχουν επιπλέον χαίτη
Χρώμα τριχώματος: λευκό, μαύρο, καστανόμαυρο ραβδωτό, καστανό ή υπόξανθο, όταν είναι μονόχρωμο, αλλά πιο συχνά είναι ποικιλόχρωμο
.
Powered By
PET STORY © 2024