Πρεπει να αλλαζουμε την τροφη?

Πρεπει να αλλαζουμε την τροφη?

Πρεπει να αλλαζουμε την τροφη?

Πρεπει να αλλαζουμε την τροφη?

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε σκυλοτροφή;
Από τη στιγμή που έχετε επιλέξει μια καλής ποιότητας σκυλοτροφή, μόνο αυτήν χρειάζεται να ταΐζετε, σωστά; Πρέπει να εναλλάζετε την τροφή του σκύλου σας περιοδικά. Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για αυτό:
 
 
1) Oι σκύλοι (για την ακρίβεια όλα τα θηλαστικά) έχουν σχεδιαστεί να καταναλώνουν μια σειρά διαφορετικών τροφών και να αφομοιώνουν διαφορετικές βιταμίνες και ανόργανες ουσίες από την καθεμιά. Δεν είναι σχεδιασμένοι να τρώνε "μόνο κοτόπουλο" ή "μόνο αρνί" ή οποιαδήποτε άλλη τροφή αιωνίως. Η εναλλαγή τροφών, κυρίως τα περιεχόμενα αυτών των τροφών, κάθε τόσο βοηθάει να τους δίνεται η ποικιλία με την οποία τα σώματά τους σχεδιάστηκαν να τρέφονται.
2) Δεν υπάρχει ούτε μια σκυλοτροφή που να "τα έχει όλα". Και να θυμάστε, οι δοκιμές περιόδοι από τις οποίες περνούν οι τροφές διαρκούν μόνο 6 μήνες (και δεν περνούν από δοκιμές ούτε καν όλες οι τροφές). Το να αλλάζετε τις τροφές περιοδικά βοηθάει να βεβαιώσετε ότι δε "χτίζονται" διατροφικές ανεπάρκειες ή υπερεπάρκειες σε βάθος χρόνου.
3) Η ποικιλία είναι το αλάτι της ζωής. Ποιος θέλει να τρώει το ίδιο φαγητό μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει; Εσείς θα μπορούσατε να το κάνετε; Για μήνες ή για χρόνια; Το να ταΐζετε το σκύλο σας κάτι διαφορετικό βοηθά να επιβεβαιώσετε ότι δε θα βαρεθεί και απογοητευτεί από το φαγητό του. Αυτό δε θα κάνει το σκύλο σας δύσκολο στο φαγητό, μιλάμε για περιοδικές αλλαγές εδώ, όχι να σερβίρετε κάτι διαφορετικό ή να προσθέτετε λιχουδιές για να τον δελεάσετε κάθε φορά που δεν του αρέσει το γεύμα του.
 
Και το πιο σημαντικό από όλα:
 
4) Βοηθάει να αποφύγετε την ανάπτυξη αλλεργιών. Σε μερικές ακραίες περιπτώσεις, εσείς (ή ο σκύλος σας) μπορεί ξαφνικά και "βίαια" να παρουσιάσετε αλλεργία σε κάτι. Αλλά αυτές είναι μόνο λίγες ακραίες περιπτώσεις, η συντριπτική πλειοψηφία αλλεργιών είναι πράγματα που χτίζονται με το χρόνο και με μόνιμη έκθεση σε αυτά. Ο πιο σίγουρος τρόπος να αναπτυχθεί αλλεργία στο κοτόπουλο, για παράδειγμα, είναι να το καναλώνει κανείς καθημερινά για μακρά περίοδο. Δεν είναι σύμπτωση ότι τα πιο κοινά αλλεργιογόνα είναι πράγματα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε σκυλοτροφές για πολλά χρόνια. Οι (σύγχρονες) συμβουλές που δίνονται από διατροφολόγους είναι ότι το να ταΐζεται μία μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τροφών, κατά προτίμηση από νεαρή ηλικία, μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί η ανάπτυξη αλλεργιών από την αρχή (αυτή η συμβουλή δίνεται και στους ανθρώπους).
Κοινά συμπτώματα αλλεργιών είναι το κνησμώδες δέρμα, κόκκινα πέλματα με φαγούρα, μασούλημα πελμάτων, μολύνσεις μαγιάς, μολύνσεις στα αυτιά και μολύνσεις στο δέρμα που μπορεί να ανταποκρίνονται σε αντιβιοτικά αλλά επανεμφανίζονται μόλις σταματήσει η χορήγησή τους.
 
Όλα αυτά συντελούν στο να πρέπει να εναλλάζετε τις τροφές που ταΐζετε κάθε τόσο. Αυτό σημαίνει να αλλάζετε με μια τροφή με διαφορετικά βασικά συστατικά. Το όφελος είναι πολύ μικρό αν αλλάξετε μια τροφή με κοτόπουλο και ρύζι με μια άλλη με ίδια κύρια συστατικά, για παράδειγμα. Αν ταΐζετε μια τροφή με κύριο συστατικό το κοτόπουλο, τότε είναι μακράν καλύτερο η επόμενη τροφή να βασίζεται σε αρνί ή γαλοπούλα ή μοσχάρι κ.λ.π. και το άλλο βασικό συστατικό επίσης να διαφέρει.
 
Πρέπει να αλλάζω και μάρκες κάθε φορά που αλλάζω τροφή;
Όχι, όχι απαραίτητα. Κοιτάξτε τα συστατικά στις διάφορες φόρμουλες που φτιάχνει η μάρκα που αγοράζετε. Τι είναι διαφορετικό; Αν είναι μόνο το κύριο συστατικό κρέατος, τότε πρέπει να αλλάξετε μάρκα όταν αλλάζετε τροφές. Αν πολλά από τα συστατικά, συμπεριλαμβανομένου και του κύριου κρέατος, είναι διαφορετικά τότε δε χρειάζεται να αλλάξετε μάρκες αν δε θέλετε. Η ουσία είναι να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει μια καλή ποικιλία διαφορετικών τροφών στη διατροφή του και όχι η αφοσίωση σε μια μάρκα.
 
Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τροφές;
Σαν ελάχιστο όριο, τουλάχιστον κάθε 3 μήνες. Αλλά μπορείτε να αλλάζετε και πιο συχνά από αυτό. Αν ο σκύλος σας δεν υποφέρει από πεπτικές διαταραχές όταν αλλάζει το φαγητό του, τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε να αλλάζετε τροφή κάθε φορά που τελειώνει το σακί.
 
Πόσες διαφορετικές τροφές χρειαζόμαστε; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία τροφή ξανά;
Τουλάχιστον 3 ή 4 διαφορετικές τροφές(με διαφορετική βασική πηγή κρέατος και διαφορετικά κύρια συστατικά). Περισσότερες είναι καλύτερα. Μπορείτε βεβαίως να ξαναχρησιμοποιήσετε μια καλή τροφή ωστόσο, ειδικά αν ο σκύλος σας τα πάει πολύ καλά με αυτήν. Μπορείτε να επιλέξετε, για παράδειγμα, να ταΐζετε την τροφή Α για ένα σακί μετά αλλάζετε στην τροφή Β - να γυρίσετε πίσω στην τροφή Α, μετά στην τροφή Γ και πάει λέγοντας. Αυτό ικανοποιεί τα κριτήρια ώστε να αποφευχθεί η συνεχής και παρατεταμένη έκθεση σε μια συγκεκριμένη ομάδα συστατικών.
 
Να αναμιγνύουμε απλά τις τροφές;
Η ανάμιξη τροφών μπορεί βέβαια να βοηθήσει να διασφαλιστεί θρεπτική επάρκεια μακροπρόθεσμα. Αλλά δεν κάνει τίποτα για να παρέχει στο σκύλο σας ποικιλία(κάτι διαφορετικό να τρώει!) και δεν ικανοποιεί τα κριτήρια της αποφυγής συνεχούς ή παρατεταμένης έκθεσης σε μια συγκεκριμένη ομάδα συστατικών. Άρα η πρακτική αυτή δεν κάνει τίποτα για να αποφευχθεί η ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών-απλά σημαίνει ότι ο σκύλος εκτίθεται σε έναν μεγαλύτερο αριθμό πραγμάτων σε μόνιμη βάση. Επίσης, σημαίνει ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη γκάμα πιθανών υπαίτιων συστατικών αν αναπτυχθεί κάποια αλλεργία. Μπορείτε να αναμιγνύετε τροφές, αλλά πρέπει να υπάρχει ποικιλία στις τροφές που αναμιγνύετε, σα να ταΐζατε μία μόνο τροφή.
 
Πρέπει να κάνω την αλλαγή της τροφής σταδιακά;
Συνήθως είναι φρόνιμο να γίνεται μια αλλαγή σταδιακά. Δεν είναι όλα τα σκυλιά ευαίσθητα σε αλλαγές τροφών και πολλά θα υποστούν τις αλλαγές χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλά πολλά όχι και τα στομαχικά προβλήματα και τα μαλακά κόπρανα που μπορεί να προκληθούν από τις απότομες αλλαγές τροφών είναι τόσο μεγάλη ενόχληση(και για το σκύλο!) που είναι λογικό να κάνουμε την αλλαγή σταδιακά, εκτός αν ξέρουμε με βεβαιότητα ότι το στομάχι του σκύλου μας είναι τόσο ανθεκτικό που δε θα διαταραχθεί με μια απότομη αλλαγή.
Ο πιο απλός τρόπος να γίνει η αλλαγή τροφών είναι να ανακατέψουμε την παλιά με τη νέα τροφή για μια βδομάδα περίπου. Αρχίστε με ένα μίγμα με 25% νέα τροφή και 75% παλιά. Ταΐστε αυτό για 2-3 ημέρες και αν δεν υπάρχουν στομαχικές διαταραχές ή μαλακά κόπρανα, αυξήστε το μίγμα σε αναλογία 50-50. Ξανά, ταΐστε για 2 μέρες, μετά αυξήστε σε αναλογία 75% νέα τροφή 25% παλιά τροφή και τελικά σε 100% της νέας τροφής. Αν σε οποιοδήποτε στάδιο υπάρχει διαταραχή στο στομάχι ή αν τα κόπρανα είναι μαλακά, τότε μην αυξήσετε τις αναλογίες μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Αν δεν υπάρχουν καθόλου προβλήματα, θα πάρει περίπου μια βδομάδα για να ολοκληρώσετε την αλλαγή.
 
Δε θα γίνει ο σκύλος μου δύσκολος στο φαγητό λόγω των αλλαγών;
Όχι, δε θα γίνει. Είναι πιο πιθανό να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα και να διατηρείτε το ενδιαφέρον του σκύλου για το φαγητό του. Για πόσο καιρό θα μπορούσατε να κρατήσετε το ενδιαφέρον σας στο να τρώτε ακριβώς το ίδιο πράγμα; Μια αλλαγή φαγητού μία φορά το μήνα ή κάθε 2-3 μήνες δε θα κάνει το σκύλο σας δύσκολο στο φαγητό. Αυτό που θα τον κάνει δύσκολο είναι το να σερβίρετε κάτι διαφορετικό κάθε φορά που ο σκύλος δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για το γεύμα του. Όπως και τα παιδιά, ένας σκύλος θα μάθει πολύ γρήγορα ότι το να αρνείται να φάει το γεύμα του έχει σαν αποτέλεσμα η μαμά να φτιάξει κάτι καλύτερο, αν συνεχώς φτιάχνετε κάτι καλύτερο. Αντιθέτως, πρέπει να δίνετε στο σκύλο το φαγητό του σε συγκεκριμένες ώρες γευμάτων και να το απομακρύνετε αν δεν έχει φάει μέσα σε 20 λεπτά. Μην προσφέρετε τίποτα άλλο (μην του δώσετε λιχουδιές) μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος.
 
Υπάρχουν άλλα οφέλη από την εναλλαγή τροφών;
NAI! H εναλλαγή τροφών κάθε τόσο σημαίνει ότι κρατάτε τον εαυτό σας ενήμερο για το τι υπάρχει διαθέσιμο. Η σκυλοτροφή δεν είναι μια στατική επιστήμη και είναι πολύ ευχάριστο να μπορούμε να σημειώνουμε ότι συνεχώς γίνονται βελτιώσεις. Οι τροφές που μπορεί κάποτε να ήταν οι καλύτερες διαθέσιμες συνεχώς προσπερνιούνται(Αυτό είναι καλό! Η σκυλοτροφή ιστορικά δεν ήταν ένα υψηλής ποιότητας προϊόν).
.
Powered By
PET STORY © 2024